Els Jardins d’Alfàbia representen un dels enclavaments màgics de la Mallorca més autèntica i genuïna. Situats a l’abric de la Serra de Tramuntana, en el vessant sud de Coll de Sóller, conformen un conjunt d’excepcional bellesa i harmonia, la visita ens aporta un altre punt de descobriment i coneixement de la cultura balear.

El jardí i la casa “d’Alfàbia” formen un conjunt declarat Bé d’Interès Cultural, amb categoria de monument.

Pèrgoles, salts d’aigua, fonts, murs de pedra, balustrades, estàtues, camins empedrats, estanys, escalinates i altres elements constructius ens descobreixen un jardí ple de detalls, composicions i exemplars únics que converteixen la visita en “alguna cosa” més que un moment de desconnexió de la rutina diària i d’agradable pau i tranquil·litat.

Aprofitant el pont escolar, a finals de febrer, vam realitzar la visita amb els nostres fills i us adjuntem unes fotos del recorregut per l’interessant i instructiu que ens va resultar a tota la familia.

A la part noble de la casa, destinada actualment a museu, s’exhibeixen “El llibre de les franqueses” que el Rei Jaume I va donar a Mallorca al 1246 i la cadira gòtica manufacturada a Flandes al 1407, coneguda com “la cadira del rei moro”.

Ens va cridar especialment l’atenció la “clasta” o pati interior amb el seu immens i centenari “Plater” (Platero, Platanus orientalis).

Les instal·lacions adjacents a les que comunica aquest pati interior o clauste, com a capella, quadres i almàssera (sorpresa inesperada per als nostres fills qui van gaudir amb les nostres explicacions i recreació del procés d’elaboració de l’oli) conformen un valor afegit més a la visita d’Alfàbia.

Vam finalitzar el nostre recorregut admirant el teginat almohade, peça de l’any 1220, situat a l’entrada de la casa (havíem començat la visita pels jardins). Va ser encarregat per Ben-Abet, Virrey àrab per a qui es va crear “Alfàbia” com a residència.