El Torrent de Pareis és un torrent situat en una de les parts més abruptes de la Serra de Tramuntana. Per les seves condicions naturals i la ubicació es converteix en un dels llocs més espectaculars de la Serra i en la “reina” de les excursions-aventura a les muntanyes de Mallorca. Va ser declarat Monument Natural pel Govern Balear l’any 2003. La Conselleria de Medi Ambient comptabilitza les persones que realitzen el seu recorregut complet a la temporada estival (només és practicable quan no corre l’aigua i els seus gorgs estan gairebé aixuts). L’any 2006 van sumar més de 3.000 persones, de les quals només el 40% eren residents, és a dir unes 2.000 persones el van recórrer com a activitat de vacances.

Detalls

El Torrent de Pareis és un canó de tres quilòmetres de longitud, en la qual l’acció de l’aigua torrencial sobre la roca calcària i els processos de dissolució càrstica han originat una gran fractura tectònica, formant una vall abrupte de traçat força recte i amb parets verticals de 200 metres d’altitud. S’inicia a s’Entreforc, punt en què conflueixen el Torrent de Lluc o Albarca i el torrent de l’Gorg Blau. Formen una conca de 46,5 km2, dels quals 4,5 km 2 corresponen pròpiament al Torrent de Pareis.

Les seves especials condicions orogràfiques i climàtiques el converteixen en un lloc privilegiat per a la flora amb més de 300 espècies representades, de les quals unes 30 són endèmiques de les Balears. La fauna té el seu màxim exponent en el ferreret, un amfibi endèmic de Mallorca, descobert primer com fòssil a l’any 1977 i considerat extingit, fins que l’any 1980 un grup de naturalistes i biòlegs van descobrir que havia sobreviscut en aquesta zona més inaccessibles de la Serra.

L’excursió

Per realitzar-la no cal ser un excursionista experimentat, però en tot cas han de tenir-se en compte alguns factors. El recorregut és de 5 km, amb un desnivell acumulat de 630 m, que obliga a caminar entre 4 i 5 hores. El descens presenta unes dificultats tècniques en el seu recorregut, acompanyades d’un esforç físic considerable. Esta catalogada com excursió difícil i per descomptat cal comptar amb un guia prou experimentat. Pràcticament cada any es registren incidents i cal realitzar rescats.

L’excursió clàssica és la que s’inicia a Escorca, al km 25,2 de la carretera C-710, amb la baixada d’aproximació al torrent. Continua pel llit del Torrent de Lluc, recorrent a continuació passos com s’Entreforc, Gorg des Capellà, Cova des Romegueral, el Pas de s’Estaló i Gorg des Degotís. El recorregut finalitza a Sa Calobra la seva desembocadura natural.

Per als que només volen caminar una estona per un paratge únic, potser els mereixi la pena fer el recorregut al revés, partint des de Sa Calobra i arribant fins a la primera dificultat seriosa, aproximadament es pot realitzar un terç del recorregut (1 km) amb un pendent de el 5%. És una recomanació molt agraïda pels clients més aventurers del nostre agroturisme.