Vista general Port de Cabrera

L’Arxipèlag de Cabrera és un conjunt de 19 illes i illots, pertanyent a l’arxipèlag balear, que va ser declarat parc nacional marítim terrestre el 29 d’abril de de 1991.

Amb un clima semiàrid d’escassa pluviometria, sotmès a l’estrès del vent i la sal, el parc té una superfície de 10.021 ha, de les quals 8.703 són marítimes i 1.318 terrestres. La seva cota màxima d’altura és de 172 m.
Té un gran valor natural ja que ha arribat fins als nostres dies pràcticament inalterat i el paisatge litoral de Cabrera es pot considerar un dels més ben conservats de les costes espanyoles, i per tant de tota la Mediterrània.

Situat a 10 km del Cap Salines, el punt més al sud de l’illa de Mallorca, el parc pot visitar-se, sense més tràmits, embarcant-se en alguna de les embarcacións turístiques que parteixen del port de la Colònia de Sant Jordi, que permeten a més de realitzar una visita guiada a l’illa de Cabrera. És recomanable reservar per avançat. A més, al tractar-se d’un parc nacional, l’accés està limitat a una quantitat determinada d’embarcacions diàries.

Golondrina Debarivi

L’empresa Excursions a Cabrera va començar a operar la ruta turística l’any 1965 sent des de llavors un referent de les visites a l’illa de Cabrera.

Llanxa ràpida Cabrera Ràpid

Avui dia, amb una flota de 4 embarcacions amb capacitats màximes que van desde 35  a 80 persones, ens ofereixen fins a 5 modalitats d’excursió, des de la Classic (excursió de dia complet), fins a la Fast (de 3 hores de durada) o la nova Sunset (per gaudir de la posta de sol a Cabrera), per conformar el catàleg de la seva Natural Experience.

Cova Blava

Nedant a la “Cova Blava”

Sens dubte, un dels atractius de l’excursió a l’illa de Cabrera és l’entrada a la Cova Blava (cova que pren aquest nom per l’especial color blau que reflecteixen les seves aigües en els dies assolellats), aspecte perfectament interpretat per l’empresa Excursions a Cabrera, ja que totes les seves embarcacions estan perfectament adaptades per poder entrar dins la mateixa. A més, aquesta opció s’inclou en totes les seves modalitats d’excursió.

Platja del port amb el castell al fons

Les modalitats d’excursió amb possibilitat de desembarcar a l’illa de Cabrera ens permeten la visita a l’Castell, construït al segle XIV en un monticle situat a l’entrada del port per evitar que l’illa fos utilitzada com a base per als pirates berberiscos, que ofereix una vista espectacular sobre la badia.

Flora de l’illa de Cabrera

Sargantana

També és pot gaudir de la fauna i flora pròpies de l’illa en qualsevol dels trajectes i rutes de senderisme habilitades a l’illa. Entre els rèptils, destaquen de forma especial les poblacions de sargantana balear (Podarcis lilfordi), anomenada a Mallorca sargantana, endemisme illenc. I, per que no, d’un relaxant bany a les aigües cristal·lines de la platja del port, envoltats de peixos gens espantadissos.

Castell de Cabrera

L’opció Premium d’Excursions a Cabrera, excursió amb llanxa ràpida de dia complet, inclou a més la volta completa a l’illa i permet descobrir la fauna marina que habita en les roques i penya-segats com el gavià argentat (Larus michahellis), la gavina corsa (Larus audouinii), la baldriga cendrosa (Calonectris diomedea), el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) i l’ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus); també la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), en greu perill d’extinció, o punts d’interès com el Far de N’Ensiola i Es Cap de Llebeig, a més d’illots com ara l’Imperial i Na Redona

En definitiva, una excursió totalment recomanable, especialment per als que visiten el nostre agroturisme, situat a només 6 km de la Colònia de Sant Jordi.

Pep Ollers