La restauració dels molins de vent a Campos, a principis de segle XXI, gràcies al projecte que pretenia renovar i condicionar els molins de “Ramell” (més de 500 a tot el municipi), usats històricament per a l’extracció d’aigua, canviant el seu ús per poder produir electricitat de forma renovable, va permetre a la pràctica millorar l’aspecte del paisatge i indirectament crear una ruta ideal per cicloturistes aficionats. El projecte pilot va deixar a punt la restauració d’uns 30 molins, que encara que no produeixin en la pràctica l’energia esperada, avui dia afegeixen una nota de color al paisatge del municipi de Campos i conformen una ruta interessant per als que vulguin gaudir del recorregut que ofereix, especialment fàcil per practicar el cicloturisme.

La ruta està perfectament senyalitzada en les seves interseccions i es detalla a més el nombre assignat a cada un dels molins en particular.

Orestes Pérez va realitzar aquest interessant vídeo en què es mostra part del recorregut i els molins en funcionament.

 

Paisatge de Camps amb molins de vent restaurats

Des de l’Agroturisme Son Lladó proposem a més unes rutes alternatives i complementàries que ofereixen uns punts d’interès singulars per conèixer tant patrimoni com valors etnografics del municipi de Campos.

Assenyalem, així, tres rutes que acaben en punts d’accés a la seva costa i platges emblemàtiques; per l’arenal de sa Ràpita creuant pel Club Nàutic de Sa Ràpita, per Ses Covetes (antic nucli poblacional format per casetes de pescadors avui reconvertides a usos de vacances i un dels principals accessos a la platja de Ses Covetes-Es Trenc ) i per Es Trenc – Salobrar de Campos, vorejant la Salinera (Salines d’Es Trenc) que ofereix també visites guiades en temporada estival.

Salines des Trenc

Una altra ruta, en la qual podem aprofitar el carril bici, és la que va de Campos fins a Sa Ràpita. En el seu recorregut podem observar diverses torres de defensa del segle XIII, com les de Son Cosmet, Son Lladonet, Son Catlar i Son Durí.

Interessant d’observar és també la sínia de Son Catlar que es troba al costat de la Possessió de Son Catlar, una de les poques que van funcionar a Campos i que va ser restaurada recentment.

Un altre punt d’interès pel qual transcorre la ruta dels molins és l’Església rural de Sant Blai, de traça gòtica i que data del segle XIII. Cada any per la festivitat de Sant Blai, a principis de febrer, es realitza un romeria o visita des de Campos fins a l’ermita, avui dia s’organitza en bicicleta “a Sant Blai sense fum”.