El dissabte 13 de desembre vaig tenir la sort de poder visitar les Fonts Ufanes amb la meva família, una excursió improvisada ja que cal aprofitar l’ocasió, quan l’aqüífer es desborda, que ens va resultar d’allò més interessant, sorprenent-nos l’espectacularitat del fenomen i els paratges pels quals discorren les aigües.
Ses Fonts Ufanes consisteixen en una sèrie de surgències intermitents disperses al llarg d’uns 2 km per la falda de la muntanya (falla de Biniatró) situada a la finca Gabellí Petit, al terme municipal de Campanet, que brollen en funció de la pluviometria amb cabals que poden arribar als 70 m3 per segon. Els cabals d’aflorament provenen de l’acumulació de l’aigua de pluja a la zona del Puig Tomir. Al tractar-se d’una font vauclusiana amb surgències intermitents, el desbordament de l’aqüífer sorgeix de forma relativament difusa, imprevista i potent quan l’acumulació d’aigua és suficient.
El dia de la nostra visita era la 7a ocasió que brollaven a l’any 2008, encara que normalment aquest fenomen només ocorre una o dues vegades a l’any.
Des de l’any 2001, són un espai natural protegit amb la categoria de Monument Natural. Per preservar aquest singular entorn natural i garantir l’accés públic, la Conselleria de Medi Ambient de Govern de les Illes Balears va comprar la finca Gabellí Petit l’any 2005.
Ses Font Ufanes estan situades als afores de Campanet, molt a prop de les Coves de Campanet (la nostra segona visita del dia). S’accedeix a peu per la finca de Gabellí i cal caminar durant uns quinze minuts pel camí que condueix fins al bosc d’alzines, un dels més ben conservats de l’illa.
L’aigua que brolla de les fonts, amb un volumén anual d’uns 10 -12 hm3, serveix per recarregar els aqüífers de sa Pobla i s’Almodrava, encara que la major part arriba a la mar pel torrent de Sant Miquel, creuant s’Albufera.
Aprofitant la nostra excursió, vam visitar també els embassaments de Cuber i Gorg Blau, al màxim de la seva capacitat, una vista poc habitual en els últims temps.
Pep Ollers